top of page
Zoeken
Flip Dikker

Nu ben ik de voorzitter. Hoe houd ik de boel bij elkaar?

Bijgewerkt op: 14 apr. 2023

Laatst mocht ik met mijn collega’s een workshop ‘Leiderschap door dialoog’ begeleiden voor de nieuwe inkomende voorzitters in ons district. Dat was leuk om te doen. Want de uitdaging die men daar voelde was: hoe ga je om met de verschillen die er zijn binnen de club? Met discussiëren lukt het meestal niet want daardoor heb je aan het eind, als dat er al is, steeds weer winnaars en verliezers. Dus de vraag is: als je voorzitter bent of leider, hoe voorkom je fracties en zorg je voor voldoende verbinding binnen de groep?



Met de dialoog meer verbinding in je club. Zo werkt het

Juist in het omgaan met verschillen is de dialoog een krachtig hulpmiddel om lastige onderwerpen aan te pakken en bespreekbaar te maken binnen de club. In deze blog een overzicht hoe je een dialoog organiseert en wat de opbrengst ervan is.


Dit zijn de belangrijke stappen

  1. Zorg dat je in een prettige, neutrale ruimte bent in een gelijkwaardige opstelling, bijvoorbeeld een kring zonder tafels ertussen

  2. Begin met kort de aanleiding voor het gesprek en een algemene vraag of check-in om allemaal even te landen in de ruimte en het moment

  3. Deel het thema. Deze kan in een open vraag samengevat zijn. En deel hoeveel tijd een ieder heeft om zijn mening te delen. Houdt er rekening mee dat er verhelderende vragen gesteld kunnen worden

  4. Deel vooraf deze dialoog-richtlijnen en spreek af dat men elkaar eraan houdt:

    1. luister actief naar wat de andere persoon zegt en reageer dáár op door middel van een vraag ter verduidelijking of om meer te weten te komen over een mening of ervaring.

    2. parkeer je eigen mening of inbreng terwijl je luistert naar de ander. Dat is trouwens op zichzelf al een hele kunst. Wees geduldig en blijf beleefd, ook als je het niet eens bent met de ander.

    3. Probeer door vragen te stellen erachter te komen wat de reden achter dat andere standpunt is en wat voor verhaal erachter zit deel je eigen mening op een respectvolle en persoonlijke manier en alleen wanneer jij aan de beurt bent

    4. vermijd het gebruik van moeilijke woorden en jargon

    5. houd het gesprek gaande door te reageren met vragen over wat er gezegd is

  5. Zorg dat iedereen aan het woord komt

  6. Eindig de dialoog op de afgesproken tijd


Dialoog in je club. Dit levert het op

De meningen en standpunten komen op tafel

Door met elkaar in gesprek te gaan worden de verschillende meningen en standpunten binnen de club duidelijk. Dit helpt om de oorzaken van de fracties en het gebrek aan verbinding te begrijpen, en om samen naar oplossingen te zoeken.


Er ontstaat een veilige ruimte

De dialoog biedt een veilige en respectvolle ruimte waarin leden van de club hun gedachten en gevoelens vrij kunnen delen zonder bang te zijn voor discussie, afwijzing of veroordeling. Dit zorgt voor een gevoel van verbinding en vertrouwen binnen de club.


Er groeit wederzijds begrip

Als je echt luistert naar het verhaal van andere clubleden, en je merkt dat er ook zo naar jou geluisterd wordt, dan ontstaat als vanzelf inleving in elkaars behoeften en verlangens en de verhalen die erachter schuilen. Dit zorgt ervoor dat we meer empathie en begrip ontwikkelen voor andere clubleden en dat zorgt voor een gemeenschappelijk gevoel van verbinding en solidariteit.

Gemeenschappelijke grond neemt toe

Door middel van dialoog komen de gemeenschappelijke waarden en doelen van de club weer in beeld. Dit zorgt voor gezamenlijk eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor de toekomst van de club.


De democratische processen binnen de club worden sterker

Door te praten en te luisteren naar elkaar, kunnen clubleden samen beslissingen nemen die gebaseerd zijn op gedeelde kennis en begrip. Dit zorgt voor een gevoel van participatie en eigenaarschap, en vergroot het vertrouwen in de democratische processen van de club.


Werk je zo met de dialoog in je club dan worden de verschillen en uitdagingen binnen de club besproken en kun je gezamenlijk naar oplossingen zoeken. De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat dan? Hoe organiseer je dat er een dialoog ontstaat met alle voordelen die erbij horen in plaats van een discussie waardoor er weer winnaars en verliezers zijn.


Hoe verder?

De stappen hierboven zien er eigenlijk best wel eenvoudig en normaal uit en niet ingewikkeld. De kern is: goed en pro-actief luisteren zonder oordeel. Moet kunnen. En de opbrengsten zijn een aantrekkelijk perspectief. Gewoon doen dus, aan de slag ermee. En dat promoten we ook. Blijft de vraag: als het inderdaad zo gemakkelijk is, waarom bestaan er dan dialoogbegeleiders?

De reden is ook eenvoudig. Ook als voorzitter, leider of begeleider heb je nog wel eens een mening of een gevoel. En die kan je behoorlijk in de weg zitten om echt dialogisch te werk te gaan. Gemiddeld worden we op school en in het werk ook meer geoefend in de discussie dan in de dialoog. Vandaar dat wij nogal eens gevraagd worden de neutrale begeleider of trainer te zijn. Al is het maar om een begin te hebben of om het eens mee te maken…..



68 weergaven
bottom of page